Alles over een uitvaart in Amstelveen

Begraafplaatsen Amstelveen

In Amstelveen zijn twee begraafplaatsen waar nog overledenen worden begraven. Begraafplaats Zorgvlied is de algemene (gemeentelijke) begraafplaats en de Liberaal Joodse Begraafplaats Gan Hasjalom wordt gebruikt door de joodse gemeenten uit Nederland.

Zorgvlied

Zorgvlied

Begraafplaats Zorgvlied is een van de bekendste begraafplaatsen in Nederland. Die bekendheid heeft de begraafplaats mede te danken aan het grote aantal bekende Nederlanders dat er is begraven.

De begraafplaats aan de Amsteldijk is sinds 1870 in gebruik en is de gemeentelijke begraafplaats van Amstelveen. Toch denken veel Amsterdammers dat de begraafplaats bij hun gemeente hoort. Dat komt omdat de begraafplaats sinds de gemeentelijke herindeling van 1896 binnen de grenzen van Amsterdam ligt. Maar Zorgvlied is sinds die tijd wel eigendom gebleven van de gemeente Amstelveen.

Zorgvlied is ontworpen door de vermaarde landschapsarchitect Jan David Zocher. Zocher heeft veel bekende begraafplaatsen ontworpen, waaronder bijvoorbeeld ook begraafplaats Kleverlaan in Haarlem. Zorgvlied bestaat (na diverse uitbreidingen in de loop van haar bestaan) uit 25 ‘sfeerwijken’ (grafvakken met een eigen thema). De grafmonumenten in die vakken moeten aansluiten op de stijl die is gekozen in het betreffende grafvak. In sommige grafvakken is de stijl vrij sober terwijl nabestaanden in andere grafvakken een hele vrije keuze hebben als het om het grafmonument gaat.

Sinds mei 2016 beschikt Zorgvlied over een eigen crematorium, Crematorium genoemd. Op begraafplaats Zorgvlied zijn ook diverse astemmingen waar nabestaanden de as van hun overleden dierbare kunnen bewaren. Kijk voor meer informatie in het hoofdstuk Asbestemming in Amstelveen.

Ecologisch grafvak ’t Varenveld

Steeds vaker willen mensen die bewust leven dat er ook na hun overlijden rekening wordt gehouden met het milieu. Dat is ook de reden dat er in Nederland steeds meer natuurbegraafplaatsen ontstaan. Dit zijn begraafplaatsen waar geen vaste monumenten geplaatst mogen worden en waar de natuur veel ruimte krijgt.

Sinds enkele jaren biedt begraafplaats Zorgvlied ook een mogelijkheid aan mensen om te kiezen voor een milieubewuste uitvaart. Op grafvak ’t Varenveld kan men ecologisch begraven. In de onderstaande film legt Zorgvlied-directeur Arpad Nesvadba uit hoe het ecologische grafvak is opgebouwd.

‘t Lalibellum

Sinds 2012 beschikt Zorgvlied over een groot mausoleum, ’t Lalibellum. Dit mausoleum bestaat uit diverse grafkelders waar maar liefst 2.270 overledenen in geplaatst kunnen worden. Op de traptreden aan de buitenkant worden de namen opgelicht van mensen die zijn bijgezet in ’t Lalibellum. Nabestaanden mogen overigens niet naar binnen om bij de kist met de overledene te komen. Het is wel mogelijk om een filmpje over de overledene te laten projecteren.

Bekende Nederlanders op Zorgvlied

Op begraafplaats Zorgvlied zijn vele bekende Nederlanders begraven. Tegenwoordig worden er rondleidingen gegeven langs de graven van bekende Nederlanders. Daarmee heeft begraafplaats Zorgvlied ook een museale functie gekregen.

Hieronder een aantal namen van bekende Nederlanders die zijn begraven op Zorgvlied:

Herman Brood
Oscar Carré
Joop Doderer
Wim Duisenberg
Willem Endstra
Frans Halsema
Antonie Kamerling
Manfred Langer
Hans van Mierlo
Harry Mulisch
Wubbo Ockels
Annie M.G. Smidt
Ramses Shaffy

Bekijk de hele lijst op Wikipedia.

Contactgegevens begraafplaats Zorgvlied

Begraafplaats Zorgvlied
Amsteldijk 273
1079 LL Amsterdam
Tel: 020- 540 49 27
website Begraafplaats Zorgvlied.
Kantoor Zorgvlied is op werkdagen open van 09.00 tot 16.45 uur

Openingstijden begraafplaats:

Ma t/m vrij 08.00 tot 17.00 uur
Weekenden en feestdagen 10.00 tot 17.00 uur
Van 1 april tot 1 oktober is de begraafplaats op woensdagen open van 08.00 tot 22.00 uur.

Joodse begraafplaatsen Amstelveen

Joodse begraafplaatsen Amstelveen

Aan de Saskia van Uylenburgweg is het nieuwe gedeelte te vinden van de Liberaal Joodse Begraafplaats Gan Hasjalom. Deze nieuwe begraafplaats is sinds 2002 in gebruik omdat het oude deel aan de Hoofdweg Westzijde in Hoofddorp door de groei van Schiphol niet meer verder kon uitbreiden.

Beeldend kunstenaar Appie Drielsma heeft een speciaal monument gemaakt dat is geplaatst op de begraafplaats. Het monument staan namen van overledenen die zijn begraven op het nieuwe deel, maar ook de namen van overledenen die een rustplek hebben gekregen op de begraafplaats in Hoofddorp hebben een plek gekregen op dit monument.

De begraafplaats is eigendom van de stichting Gan Hasjalom, verbonden aan de Liberaal Joodse gemeente Amsterdam (LJG). Deze stichting beheert ook de begraafplaats in Hoofddorp. Op de begraafplaats in Amstelveen heeft men de beschikking over faciliteiten ten behoeve van de tahara.
Men kan de begraafplaats bezoeken van zondag tot en met vrijdag van 08.00 tot 20.00 uur. In de winter is de begraafplaats gesloten vanaf zonsondergang. Bezoekers moeten wel eerst een sleutel ophalen bij LJG in Amsterdam (Zuidelijke Wandelweg 79). Op Sjabbat en joodse feestdagen zijn de begraafplaatsen gesloten.

Voor informatie over de begraafplaats in Amstelveen of Hoofddorp kan contact worden opgenomen met het LJG.

Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam

Zuidelijke Wandelweg 41
1079 RK Amsterdam
Algemeen secretariaat: tel 020 54 00 120 (dagelijks van 10-16 uur, op vrijdag 10-13 uur)
Website Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam

Tip: Op de website van het de LJG Amsterdam is heel veel informatie te vinden over hoe een joodse uitvaart er uit ziet. Ook is hier informatie te vinden over grafrechten.

Overlijden in Amstelveen melden?
Bel nu direct: 06 4897 4500